Arbeidsmediation
Conflicten op de werkvloer komen veel voor in Nederland. Uit recent onderzoek is gebleken dat gemiddeld zo'n 100.000 ziekmeldingen per jaar worden gedaan waar een arbeidsconflict aan ten grondslag ligt en ook dat 20% van alle werknemers wel eens te maken heeft gehad met een arbeidsconflict. Dat lijkt misschien op het oog niet veel, maar vaak heeft dit wel grote impact op alle betrokkenen. Niet alleen tijdens werktijd, maar ook daarbuiten. Je slaapt slechter, hebt geen energie meer en in veel gevallen ook last van concentratieproblemen of angsten.
Waarom arbeidsmediation?
Als werkgever voel je je verantwoordelijk voor het welzijn van je medewerkers. Mediation kan ervoor zorgen dat je als werknemer en werkgever weer met elkaar in gesprek komt om een weg te vinden naar een verbeterde samenwerking. Ook kan het zijn dat er sprake is van spanningen tussen collega's onderling, en kun je als werkgever door arbeidsmediation aan te bieden ervoor zorgen dat deze spanningen verdwijnen en je werknemers weer optimaal kunnen functioneren.
Werkwijze arbeidsmediator
Als arbeidsmediator bied ik begeleiding om een arbeidsconflict op te lossen of om lastige gesprekken tussen één of meerdere collega's te begeleiden. Als spanningen oplopen en iemand zich niet meer prettig voelt in de samenwerking met een collega, is mediation een constructieve, goedkope en snelle manier om een hoogoplopend arbeidsconflict en langdurig ziekteverzuim te voorkomen. Conflicten, samenwerkingsproblemen of moeizame communicatie in een organisatie of team wil je zo snel mogelijk oplossen. Arbeidsconflicten kunnen snel heel heftig worden en zich zelfs uitbreiden naar andere medewerkers. Arbeidsmediation hoef je niet pas in te zetten als een werknemer zich ziek heeft gemeld. Het liefst ben je de ziekmelding voor. Laat een conflict niet verder escaleren, maar ga snel met elkaar om tafel om het bespreekbaar te maken. De ervaring leert dat indien er in deze fase al professionele hulp wordt ingeschakeld, er een hoop leed voorkomen wordt.
Mijn ervaring is dat er vaak al na één mediationsessie de meeste kou uit de lucht wordt gehaald en er ruimte ontstaat voor wederzijds begrip, dat nodig is om tot een oplossing te komen. Nadat deze basis is gelegd kan er verder worden gebouwd aan het maken van goede afspraken, rekening houdend met ieders belang.
Exit mediation
Een arbeidsmediation kan leiden tot afscheid, indien dit het geval is zal ik beide partijen begeleiden om afspraken te maken met betrekking tot de ontbinding van de arbeidsovereenkomst, welke vervolgens in een vaststellingovereenkomst worden vastgelegd. Bij het maken van de afspraken wordt rekening gehouden met de belangen van zowel werkgever als werknemer. Nu ik naast arbeidsmediator ook arbeidsjurist ben, ben ik goed in staat een gedegen vaststellingsovereenkomst op te stellen, waarin alle rechten en plichten van zowel werknemer als werkgever juridisch correct verwoord zijn.
Een arbeidsmediation hoeft zeker niet altijd te leiden tot afscheid. Het maken van afspraken over het werk, het bespreken van doorgroeimogelijkheden en het uitspreken van frustraties, kunnen ook zorgen voor een herstel van de werkrelatie. Ook deze afspraken kunnen indien gewenst worden vastgelegd in een overeenkomst, zodat partijen een tastbaar stuk hebben om op terug te komen indien zij merken dat oude patronen terugkeren.
Kosten
Als ervaren arbeidsmediator werk ik met vaste prijzen, zodat voorafgaand duidelijk is wat de kosten zijn. Voor meer informatie hierover kan er contact met mij worden opgenomen, telefonisch of middels het contactformulier.
Praktisch
Gesprekken vinden plaats bij mij op kantoor, op kantoor van werkgever of bij werknemer thuis. Indien gewenst kunnen afspraken ook online, via Teams of Zoom plaatsvinden. Ik werk zowel tijdens als buiten kantoortijden, dit hangt af van de wensen van partijen. Voor meer informatie is het altijd mogelijk een eerste vrijblijvende en kosteloze afspraak te maken.